LEA ANCION, MAX PALMITJAVILA I ORIOL OLM DESTAQUEN EN ELS CAMPIONATS D’EUROPA D’ESQUÍ DE MUNTANYA 2022 CELEBRATS A BOÍ TAÜLL

LEA ANCION, MAX PALMITJAVILA I ORIOL OLM DESTAQUEN EN ELS CAMPIONATS D’EUROPA D’ESQUÍ DE MUNTANYA 2022 CELEBRATS A BOÍ TAÜLL

Andorra assoleix la 5a posició final en la classificació per països, millorant la 7a plaça

aconseguida en la darrera edició

Principat d’Andorra, 12 de febrer de 2022. Setmana molt intensa la viscuda per l’Equip Nacional i els atletes més joves seleccionats per a disputar els Campionats d’Europa d’esquí de muntanya 2022 a l’estació catalana de Boí Taüll. Els nou esquiadors andorrans que han pres part de totes o alguna de les quatre proves que s’han disputat han estat: David Albós en categoria sènior; Adrià Bartumeu, Marcel Prat i Laia Sebastià en categoria sènior Sub23; Oriol Olm en categoria Sub20 i Lea Ancion, Max Palmitjavila, Miquel Naudi i Marc Casanovas en la categoria Sub18. Els han acompanyat a la cita europea de la temporada els tècnics de la FAM Xavi Capdevila, Guillem Campeny, l’entrenador del No Límits Club Carles Font i Pascal Ancion.

Dimecres es va disputar la primera prova dels Campionats, la Sprint Race. Una modalitat molt intensa i curta amb un circuit que inclou una pujada, un tram a peu amb els esquís a la motxilla, un canvi de pells i una baixada fins a l’arribada. En categoria U18, primera experiència molt positiva en aquest tipus de proves per rondes per a Marc Casanovas i Miquel Naudi que van completar unes bones qualificacions sense poder passar a quarts de final. Max Palmitjavila, amb experiència acumulada a la Comapedrosa World Cup Championships de la temporada passada, va marcar el 6è millor temps en les qualificacions, passant a quarts i semifinals, aconseguint una molt bona 9a posició final.

Lea Ancion va aconseguir el millor resultat per l’equip andorrà de la jornada completant unes qualificacions, quarts i semifinals espectaculars. En la final, va lluitar en tot moment per la primera posició, però una caiguda en la baixada la va penalitzar i va acabar pujant al segon calaix del podi. Un resultat molt positiu per a la jove andorrana, que segueix acumulant experiència i bons resultats en la seva categoria.

Oriol Olm no va tenir tanta sort en la Sprint Race amb dos incidents amb una de les pells que li va saltar dues vegades en la pujada, fet que li va impedir passar de les primeres qualificacions. En categoria sènior, els tècnics de la FAM van destacar estar molt satisfets perquè els tres atletes (Laia Sebastià, Marcel Prat i Adrià Bartumeu) es van classificar per quarts de final, uns resultats molt bons tenint en compte el nivell competitiu que hi havia en les qualificacions amb atletes de primer nivell.

Dijous, va ser el torn de la Vertical Race, la cursa més explosiva de la setmana amb una pujada vertical que recorria tota l’estació de Boí Taüll. En la categoria U18, Max Palmitjavila va assolir el millor resultat de la categoria del dia, aconseguint una 10a plaça amb un crono final de 28’04”, a només 1’02” del primer classificat. Marc Casanovas va finalitzar en 15a posició amb un temps de 28’47” i Miquel Naudi va completar la cursa en un temps de 29’58” en 19a posició. En categoria femenina, la Lea va travessar la línia de meta de la Vertical en un temps de 35’32”, en una 11a plaça final.

El millor resultat andorrà de la jornada va arribar en la categoria U20 amb una meritòria i lluitada 5a posició d’Oriol Olm que va completar la cursa vertical amb un crono de 25’06”, a només 1’02” del primer classificat. Pel que fa als sèniors, Laia Sebastià va assolir la 5a posició final en U23 i 26a de la general, amb un crono de 31’12”. David Albós va completar la segona prova dels Campionats d’Europa en 25’43”, en 32a plaça, Marcel Prat va arribar tres posicions més tard marcant un temps final de 26’35” i Adrià Bartumeu va finalitzar-la en 37a posició en un crono de 26’55”.

Ahir, dissabte, va ser el torn de la prova més llarga, exigent i dura de la setmana. Els atletes van haver de completar una Individual Race amb quasi 1.700 metres de desnivell positiu i entre 1.300 i 900 metres les categories U20 i U18 respectivament. En aquesta darrera categoria, Max Palmitjavila va assolir una excel·lent la 6a posició en un temps final de 55’20”, a 1’56” del primer. Marc Casanovas i Miquel Naudi van travessar la línia d’arribada en 16a i 19a posició respectivament. En la mateixa categoria U18 femenina, Lea Ancion va aconseguir una molt bona 7a plaça, completant el recorregut en 57’24”.

En la categoria U20, Oriol Olm va obtenir una magnífica 7a posició, a 3’47” del primer, marcant un temps de 1h13’55”. Finalment, en la categoria sènior, Laia Sebastià va finalitzar en 23a posició marcant un temps final de 1h24’36”, aconseguint la 5a posició en U23. Els sèniors masculins van donar el seu màxim, completant una cursa de menys a més. David Albós va finalitzar en 38a plaça en un crono final de 1h39’44”. Adrià Bartumeu va arribar tres posicions més tard en un temps de 1h41’51” i Marcel Prat va completar-la Individual Race en 1h49’12”, en 46a posició.

Aquest matí, s’ha disputat la Relay Race, una prova per equips mixtes (home/ dona) en la qual ambdós corredors han de completar, per relleus, dues voltes a un circuit tancat. Andorra ha tingut dos equips participant-hi. En categoria Youth, Lea Ancion ha fet tàndem amb Max Palmitjavila. Els joves atletes andorrans han finalitzat aquesta modalitat en 12a posició marcant un temps final de 40’21”. En categoria sènior, el duet format per Laia Sebastià i Adrià Bartumeu han completat les quatre voltes en un crono de 37’59”, finalitzant en la 14a posició general.

Els bons resultats acumulats pels nou atletes durant els quatre dies de competició han sumat perquè Andorra hagi aconseguit la 5a posició general en la classificació per països de 18 nacions participants. Aquest TOP5 aconseguit per l’Equip Nacional és un reflex de la bona feina feta a Boí Taüll. Cal destacar que l’any passat, es va assolir la 7a posició i, per tant, aquest resultat general és fruit de la feina feta en els anys anteriors per atletes i tècnics.

Guillem Campeny, tècnic de la Federació Andorrana de Muntanyisme, ha volgut destacar que la valoració general d’equip és molt positiva perquè arribaven als Campionats Europeus amb un conjunt d’atletes que no tots formen part de l’Equip Nacional i hi havia una mica d’incertesa d’equip però la dinàmica de grup ha sigut perfecta amb els nou atletes que s’han ajudat entre ells, s’han complementat i s’han motivat per donar el seu 200% en totes les curses disputades.

Campeny també ha afegit que estan molt satisfets amb els resultats dels joves perquè amb ells, el futur andorrà d’aquest esport està assegurat i s’està creant i consolidant un grup molt potent de cara els pròxims anys. Cal recordar que d’aquí quatre anys, als Jocs Olímpics, l’esquí de muntanya serà un dels nous esports presents i aquests esportistes podran ser els nostres representants.

Per finalitzar, Xavi Capdevila tècnic responsable dels sèniors, ha volgut comentar que malgrat les baixes patides a darrera hora per diferents motius, els quatre atletes que han competit, han tingut una actitud impecable, donant el seu màxim malgrat no assolir resultats destacats. Capdevila ha volgut destacar la progressió de Laia Sebastià, que porta poc temps competint professionalment en aquest esport i que aquestes experiències l’ajuden a millorar de cara al futur.


Imatges d’interès

Classificació