Òscar Casal s'acomiada, molt emocionat, de l'equip nacional de curses de muntanya i de la competició d'alt nivell

Òscar Casal s'acomiada, molt emocionat, de l'equip nacional de curses de muntanya i de la competició d'alt nivell

Principat d’Andorra, 22 de març de 2023. Avui, a la sala de premsa de Morabanc, s’ha viscut un matí molt emotiu i especial. Òscar Casal, un dels atletes més veterà, reconegut i estimat de la Federació Andorrana de Muntanyisme, ha anunciat la seva retirada definitiva de l’Equip Nacional i, per tant, de la competició d’alt nivell, tancant, així, una etapa de dotze anys (2010-2022) on ha fet créixer el trailrunning andorrà en l’àmbit nacional i internacional.

El corredor, de quaranta-tres anys, va iniciar-se a aquest esport de la mà del seu germà, el Marc, l’any 2008, entrenant per les muntanyes del país i participant, en les primeres curses que s’organitzaven en l’àmbit nacional. L’any 2010, entra a formar part de l’Equip Nacional de la FAM i, per tant, s’inicia a competir en diferents proves internacionals, assolint, any rere any, grans resultats.

Durant els dotze anys de trajectòria esportiva i professional, Casal ha mantingut un nivell competitiu espectacular gràcies a la seva constància, dedicació i passió per aquest esport amb entrenaments d’alta intensitat molt exigents que li han permès posicionar-se, en moltes de les competicions internacionals, dins del TOP 10 mundial, guanyant-se, per mèrits propis, la definició d’esportista d’èlit.

Entre els seus resultats assolits, destaca la 7a posició general a les Sky World Series l’any 2012, així com la 9a posició general al Vertical Kilometer Series el mateix any així com la 6a posició assolida al Pikes Peak i la 5a plaça aconseguida a Lone Peak, ambdues als Estats Units. També destaca la medalla d’or en la Transalpine d’Àustria l’any 2015 de la mà del seu germà, la tercera posició molt lluitada a la Yading Sichuan a la Xina dins les Sky World Series l’any 2016 i la 5a i 4a places obtingudes en la mateixa cursa l’any 2017 i 2019 respectivament o la 4a posició a la Comapedrosa Andorra (21 kilòmetres) el mateix any.

Però, el seu millor resultat en una cursa d’àmbit internacional va arribar l’any 2018, on assoleix una espectacular primera posició en la seva cursa per excel·lència, tal com va demostrar en els anys anteriors: La Yading Sichuan a la Xina. Una medalla d’or que el situa entre els millors corredors en l’àmbit mundial.

Finalment, cal afegir que Òscar Casal ha estat campió de la Copa d’Andorra de curses de muntanya fins en 5 anys diferents (2012, 2014, 2016, 2018 i 2021) amb 26 victòries en les diferents curses del circuit andorrà.

A la roda de premsa que ha ofert aquest matí, ha volgut, en primer lloc, donar les gràcies a la Federació, al seu entrenador i seleccionador nacional durant 8 anys, Fabrizio Gravina i sobretot, ha volgut agrair-li a la seva família i en especial a la seva dona el suport incondicional que ha rebut per part seva perquè pogués viatjar i complir tots els seus reptes i somnis esportius, Casal ha definit la seva carrera esportiva com un “camí molt bonic”.

L’Òscar, ha volgut, també, donar els motius de la seva retirada entre les quals destaca que ha arribat l’hora de posar èmfasi en altres prioritats a la seva vida com són els seus fills. També ha pesat la retirada del seu germà Marc la temporada passada així com la motivació envers la competició d’alt nivell. Finalment, ha destacat estar molt agraït per haver pogut allargar la seva carrera esportiva d’alt nivell fins als 43 anys.

Des de la Federació Andorrana de Muntanyisme només podem que agrair-li l’esforç i a dedicació durant tots aquests anys així com tot el que ens ha aportat com a persona i com a company d’equip. Se’ns dubte, és i serà un referent per a les futures generacions.