La 36a Multisegur Assegurances Copa d'Andorra de curses de muntanya presenta un calendari 2023 amb onze proves amb distàncies per a tots els públics

La 36a Multisegur Assegurances Copa d'Andorra de curses de muntanya presenta un calendari 2023 amb onze proves amb distàncies per a tots els públics

Neix la Copa d’Andorra en la modalitat Vertical

Principat d’Andorra, 19 d’abril de 2023. La Federació Andorrana de Muntanyisme dona a conèixer el calendari de la Multisegur Assegurances Copa d’Andorra de curses de muntanya 2023. Una 36a edició que es presenta amb diferents novetats i onze proves de distàncies que s’adapten a tots els públics. La novetat més destacada que, des de la FAM, es vol donar a conèixer és la creació de la primera Copa d’Andorra en la modalitat Vertical. Aquesta segona competició tindrà en compte els 3 o 2 millors resultats (en funció de la categoria) de les curses Verticals per tal d’establir els guanyadors i guanyadores absolutes.

La Multisegur Assegurances Copa d’Andorra arrancarà el pròxim 6 de maig amb la Jorma Urban Trail, organitzada pel Comú d’Escaldes-Engordany. Com en les passades edicions, la prova comptarà amb tres distàncies per a tots els públics: Una primera cursa de 21 kilòmetres, una segona prova de 10 kilòmetres i una darrera distància popular de 5 kilòmetres per a fer en família o amb els més petits. Tots els recorreguts tindran la sortida i l’arribada al Prat del Roure.

El primer cap de setmana de juny tindrà lloc la 40 edició de l’OTSO Travessa d’Encamp, prova organitzada pel Comú d’Encamp amb la col·laboració de la marca Esportiva. Enguany, la novetat és la incorporació d’una segona cursa de llarga distància amb 126 kilòmetres i 8.200 metres de desnivell positiu. A més, durant els tres dies de competició (2,3 i 4 juny) tindran lloc 5 curses més de distàncies ben variades.

A banda de la prova de 84 kilòmetres i quasi 6.000 metres de desnivell positiu (novetat de l’edició passada), els participants també podran escollir entre gaudir de les curses de curta distància de 7 o 12 kilòmetres, la mitja marató amb 21 kilòmetres i 1.500 metres de desnivell positiu o la marató de 42 kilòmetres i 2.600 metres de desnivell positiu.

La tercera prova de la Multisegur Assegurances Copa d’Andorra arribarà el 10 de juny amb la Casamanya Extrem, organitzada per la Casamanya Extrem. Serà la primera prova de modalitat Vertical amb tres curses disponibles: La Casamanya Extrem de 5 kilòmetres, la Casamanya Clàssic de 3,5 kilòmetres i la Casamanya Mini, per als infants amb 1,7 kilòmetres.

Després d’una setmana de descans, el 24 i 25 de juny, tindrà lloc a la parròquia d’Ordino la segona edició de la Trail 100 Andorra by UTMB, organitzada pel grup Ironman dins del seu programa de l’Andorra Multiesport Festival. Enguany, es mantenen quatre distàncies disponibles per a tots els nivells i públics. Una primera prova de llarga distància amb 105 kilòmetres i quasi 7.000 metres de desnivell positiu, una segona cursa de 50 kilòmetres i 3.600 metres de desnivell positiu, una tercera distància de mitja marató amb 1.750 metres de desnivell positiu i un darrer traçat de 7,5 kilòmetres per a tota la família.

Quasi un mes després, el 22 i 23 de juliol, arribarà la cita més internacional de la temporada de curses de muntanya al país i la més esperada per molts corredors. El Mountain Festival Comapedrosa, organitzat per Ocisport, comptarà amb dos recorreguts ja consolidats com són la Merrell Skyrace Comapedrosa de 24 kilòmetres i 2.375 metres de desnivell positiu, puntuable per a la Trail Run World Series i la Skyrace Arinsal de 19 kilòmetres i 1.456 metres de desnivell positiu. La gran novetat d’enguany arriba de la mà de la Vertical Comapedrosa amb 8 kilòmetres de pujada i 1.400 metres de desnivell positiu.

La sisena prova del calendari vindrà de la mà de l’Esquí Club Pas de la Casa Grau Roig amb la Travessa Pas de la Casa, que tindrà lloc el 13 d’agost. Enguany, tindrà tres distàncies disponibles de les quals només dos seran puntuables per a la Multisegur Assegurances Copa d’Andorra: La directa de 6 kilòmetres i 505 metres de desnivell positiu i l’Antenes de 10 kilòmetres i 610 metres de desnivell positiu.

El cap de setmana del 26 i 27 d’agost es disputarà la Canillo Trail, organitzada per 7sports. Enguany, es manté la fórmula de poder córrer les distàncies per separat o completar-ne dues per etapes. Les combinades disponibles seran les següents: L’Ultra 70k (43 kilòmetres i 23 kilòmetres), la Mararó 50k (24 kilòmetres i 23 kilòmetres) i la Trail (24 kilòmetres i 15 kilòmetres). Per tant, dissabte es disputaran les proves de 43 i 24 kilòmetres i diumenge, les de 23 i 15 kilòmetres. Totes les sortides i arribades tindran lloc des de la Plaça Sant Miquel de Canillo.

La vuitena prova del calendari serà la Vertical dels Isards, organitzada pel Soldeu Esqui Club amb dues curses disponibles: Una primera prova de 940 metres i una segona cursa de 520 metres de distància. L’1 d’octubre tindrà lloc la Cursa Sant Bernabé, prova organitzada pel Club Pirinenc Andorrà amb dues distàncies disponibles: 12 i 6 kilòmetres.

Del 13 al 15 d’octubre arribarà la penúltima prova de la temporada de la mà de VSL Sports amb la Dynafit Andorra Trail, cursa de tres etapes amb un pròleg de 5 kilòmetres, una segona jornada de 25 kilòmetres i 1.890 metres de desnivell positiu i un darrer dia de cursa amb 17 kilòmetres i 1.200 metres de desnivell positiu.

A banda de la prova reina per equips i etapes, els participants podran escollir realitzar un sol dia de competició de manera individual amb La Braibal (segona etapa) però aquesta modalitat no serà puntuable per a la Multisegur Copa d’Andorra. Les categories U12 i U14 podran fer el pròleg de 5 kilòmetres de divendres.

La Multisegur Assegurances Copa d’Andorra finalitzarà el 28 d’octubre amb la Vertical Kilometer Pal Arinsal, organitzada pel Club Pirinenc Andorrà. Els participants podran escollir entre una distància d’un kilòmetre vertical o una segona distància de 650 metres amb sortida al Telecabina Josep Serra i arribades a l’Alt de la Capa o a dins de l’estació.

Cal destacar que aquesta darrera prova així com la Vertical dels Isards i la Cursa Sant Bernabé poden sofrir modificacions de dates en el calendari presentat avui. Les categories disponibles d’aquesta 36a edició són U12 aleví, U14 infantil, U16 cadet, U18 juvenil i O19 absoluta (sènior) així com les subcategories U20 júnior, O40 veterà i O50 màster.